BERSAMA PMRAM

04 July 2008

PROGRAM PENGHAYATAN REJAB DAN DAURAH KITAB
Badan Pengetahuan dan Penyelidikan PMRAM 2008 akan mengadakan PROGRAM PENGHAYATAN REJAB DAN DAURAH KITAB. Program akan diadakan pada 5 dan 6 JULAI bertempat di ASRAMA PELAJAR SELANGOR, HAYYU ASYIR.

Bersempena dengan program tersebut juga, pihak Badan Pengetahuan dan Penyelidikan PMRAM mengadakan soalan kuiz khusus untuk merancakkan lagi program berkenaan. Soalan-soalan yang telah dijawab hendaklah dihantar terus ke emel PMRAM ; pmram30@yahoo.com sebelum 6 JULAI 2008. Pemenang akan menerima cenderahati daripada pihak penganjur.

Soalan-soalannya adalah seperti berikut :

Soalan Kuiz Isra’ Mikraj

1. Bilakah terjadinya peristiwa Isra' dan Mikraj? Berikan takrif Isra' dan Mikraj?
2. Dua surah yang menceritakan tentang peristiwa Isra’ dan Mikraj?
3. Nyatakan simbolik disebalik peristiwa Isra' dan Mikraj?
4. Dua jenis minuman yang ditawarkan kepada Rasulullah s.a.w? Minuman yang menjadi pilihan Rasulullah? Apakah rahsia disebalik pemilihan minuman tersebut?
5. Kubur mujahidah yang dilawati Rasulullah s.a.w semasa Isra’?
6. Makhluk yang mengejar Rasulullah s.a.w dan Jibril a.s semasa Mikraj?
7. Perintah teragung dari Allah s.w.t kepada Rasulullah s.a.w? Bilangan waktu yang perlu dilaksanakan pada awal perintah tersebut diturunkan?
8. Nabi Muhamad telah berjumpa dengan Nabi-Nabi yang terdahulu disetiap tingkatan langit,sebutkan nama Nabi-Nabi tersebut mengikut peringkat langit?
9. Tempat Rasulullah s.a.w solat bersama nabi-nabi terdahulu?
10. Sahabat yang mengakui kebenaran peristiwa Isra’ dan Mikraj?

0 comments:

Pages

Follow Us

pmram PMRAM Hewi PMRAM MyMaqaz umi Pahang Perak Johor Terengganu Melaka Pulau Pinang Dumyat Mansourah Damanhur eKPKM Kedah Medic Permaya
v>

Laman Web IPTA Dan IPTS Di Malaysia

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket