TOP 11 tallest building in the world

28 February 2011
BURJ KHALIFA
LOKASI : DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES
ARKITEK : ADRIAN SMITH, SKIDMORE OWINGS & MERRILL (SOM)
TAHUN : 2010
TINGGI : 828 METER / 2,717 KAKI
JUMLAH TINGKAT : 162 TINGKAT

Butiran yang diperlukan untuk memiliki @ memperbaharui visa

Pmram Pusat
Makluman Terkini : PEMBAHARUAN VISA


Untuk kepulangan pelajar-pelajar Mesir,setiap pelajar perlu memperbaharui @ memiliki visa terlebih dahulu. Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan anda tidak dibenarkan memasuki bumi Mesir.
Sebarang makluman terkini akan dimaklumkan dari masa ke semasa.


Butiran yang diperlukan untuk memiliki @ memperbaharui visa :

1. Sekeping gambar pasport
2. Salinan muka depan pasport
3. Pasport
4. Bayaran RM 67.00 ( tempoh 3 bln shj )
5. Kad Pelajar ( diperlukan jika ada kes berkaitan shj )


Untuk proses tersebut terus ke Kedutaan Besar Mesir ke Malaysia, Jln Ampang,KL

http://bkasm.org/index.php?option=com_content&task=view&id=707&Itemid=422

Berapakah Jumlah terbaik saman anda?

just link semak saman je ...pasal pembayaran 50% tak tau laa ari ni ada lagi atau tak
anda hanya perlu ke link dibawah untuk menyemak saman anda





jika anda ingin membayar secara on9 pula..pergi sajer ker link kat bawah

Syarikat yang pening

27 February 2011
kesan ekonomi terhadap syarikat-syarikat terkenal...edit2..haha
DELL
CRYSLER

KHINRI?

Khinzir+kambing biri-biri=KHINRI

tu laa manusia...apabila nak mengejar kekayaan..sanggup untuk mengacuk bintang yang sewaktu dengannya...melanggar hukum alam betul...

moga-moga Allah memelihara kita dari memakan @ berniaga benda2 yang shubhah

Tarikh jangkaan bermulanya kuliah Mesir

HASIL RUNDINGAN ANTARA KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI DENGAN UNIVERSITI - UNIVERSITI DI MESIR
25/02/2011

BIL.
UNIVERSITI
PROGRAM
PERINGKAT PENGAJIAN
TAHUN PENGAJIAN
TARIKH MULA PENGAJIAN
1.
Iskandariah
Perubatan (program Konvensional dan International Intergrated)

Pra klinikal

1, 2 dan 3

26 Mac 2011

Klinikal
4,5 dan 6
19 Mac 2011

Pergigian

Pra klinikal
(tiada pelajar klinikal)

1 dan 2
2 April 2011

Farmasi

-

1 dan 2
17 Mac 2011
2.
Mansurah
Perubatan (program Konvensional dan Mansurah Manchester)

Pra klinikal
1, 2 dan 3
19 Mac 2011

Klinikal
4,5 dan 6
15 Mac 2011


Pergigian
Pra klinikal
Semua tahun
(1, 2, 3, 4 dan 5)
19 Mac 2011
Klinikal

Farmasi

-

Semua tahun
19 Mac 2011
3.
Tanta
Perubatan

Pra klinikal
Semua tahun
(1, 2, 3, 4,5 dan 6)
15 Mac 2011

Klinikal

Pergigian

Pra klinikal
Semua tahun
(1, 2, 3, 4 dan 5)
15 Mac 2011

Klinikal
4.
Zagazig

Perubatan

Pra klinikal
Semua tahun
(1, 2, 3, 4,5 dan 6)
15 Mac 2011

Klinikal

Farmasi

-

Semua tahun
15 Mac 2011
5.
Kaherah

Perubatan

Pra klinikal
Semua tahun
(1, 2, 3, 4,5 dan 6)
12 Mac 2011

Klinikal
6.
Ain Shams

Perubatan

Pra klinikal
Semua tahun
(1, 2, 3, 4, 5 dan 6)
15 Mac 2011

Klinikal
7. Al-Azhar
Perubatan

Pra Klinikal
Semua tahun
(1, 2, 3, 4, 5 dan 6)
15 Mac 2011

Klinikal
Pergigian

Pra dental (Perempuan Sahaja)
-
12 Mac 2011

Pra Klinikal
Tahun 1 sahaja
15 Mac 2011

Klinikal
Tiada pelajar
-
Pengajian Islam

Semua tahun termasuk matrikulasi dan kelas persediaan bahasa
Pelajar diminta mendaftar semula selewat-lewatnya 8 APRIL 2011
Data dikemas kini sehingga 25 Februari 2011. Tertakluk pada pindaan.
sumber :http://jpt.mohe.gov.my/mesir/

Pemberitahuan !!!!

Pemberitahuan kepada Pelajar Selangor Mesir
Bilik Operasi BPI JAIS OPS EHSAN PELAJAR MESIR SELANGOR
Pemberitahuan

kepada semua pelajar selangor yang berhajatkan pembayaran kerajaan selangor untuk pulang ke Mesir , sila daftarkan diri dengan BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM , JAIS di kompleks MAIS Menara Selatan atau hubungi
No Tel :
03-5514 3520
03-5514 3534
03-5514 3538
Mesyuarat khas mengenai pelajar Selangor yang mahu dihantar balik untuk melanjutkan pelajaran di Mesir telah memutuskan kemungkinan operasi penghantaran akan bermula se awal 3.3.11 sekiranya keadaan di Mesir terus reda dan urusan tempahan penerbangan selesai.

Mesyuarat bersama EXCO Pendidikan Tinggi, SUK, JAIS, LZS, Tourism Selangor dan Air Asia serta wakil persatuan pelajar bersetuju akan menghantar pelajar perubatan dan pelajar yang perlu menduduki peperiksaan dalam masa terdekat akan diutamakan.

Untuk itu mereka harus mendaftarkan diri dalam program holistik tajaan kerajaan Selangor bagi mempastikan kebajikan mereka terpelihara dan tersenarai dalam pangkalan data BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM(BPI) JAIS untuk urusan selanjutnya.


sumber: http://drhalimahali.blogspot.com/2011/02/ops-ehsan-pelajar-mesir-selangor.html
http://ilmam-prihatin.blogspot.com/

Bapa namakan anaknya Facebook

26 February 2011

Dikala rakyat Malaysia terutamanya ibu-bapa sibuk melarang anak-anak mereka dari menghabiskan masa bermain di lama sosial Facebook,

Di Mesir, seorang ayah pula menamakan bayinya yang baru lahir dengan nama “Facebook”. Lulz, nyatanya ini adalah pertama kali manusia dilahirkan diberikan nama “Facebook”.

Al-Ahram, sebuah surat kabar yang cukup popular di Mesir menulis, seorang ayah bernama Jamal Ibrahim yang berusia sekitar 20 tahun hendak mengungkapkan perasaan terima kasih’nya di atas kemenangan Revolusi 25 Januari, dengan memberi nama anak

Gambar best - bencana mohon dijauhi..

bencana alam bukan dicipta tanpa sebab...
petir kilat = dari perlagaan 2 arus angin pada satu kawasan
hujan asid = dari industri kilang-kilang
hakisan tanah = pengerongakan bukit bukau
tsunami = ais kutub mencair
jadi...siapakah penyebabnya?dan inilah balasan Allah pada kita...
dibawah gambar-gambar tercantik buat tatapan pengunjung...moga lepas ni kita lebih sayang dengan alam sekitar...hehe
ada lagi...jom tengok...

Matangkan diri anda...

nasib baik kita dah matang (boleh berfikir menggunakan logik )lepas meningkat dewasa..
masa dulu-dulu...kalo tanya mak kenapa macam ni..kompem kena gelak terbahak-bahak..
pentingnya baligh dalam kehidupan...
dalam islam pula ,harta waris yang kematian salah seorang hartanya perlulah diberi selepas dia baligh...kalo tak..penuh laaa rumah dia dengan alat mainan ..
jom layan gambar kat bawah
ada lagi...tgk jom

Manusia kini makin kecil mengecil

dahulu Allah ciptakan manusia besarnya lebih beberapa meter(orang dulu laa cite2)
sekarang,makin kecik sekeciknya...
inilah yang Allah nak unjukkan kepada kita betapa besarnya kuasanya ...
hikmah keciknya manusia kini...senang dan boleh duduk beramai-ramai (kalo semua besar kompem rumah tak cukup tapak)...jadi..jom layan

ada lagi

Pengalaman dlm Operasi Mesir-Malaysia

25 February 2011
Inilah kenangan sewaktu kami berpindah pada hari ke5..gambar di airport lama Mesir , dibilik menunggu dan didalam kapal terbang TUDM charlie , dan kapal terbang MAS Hospitality..

terima kasih kepada semua yang membantu kami terutama persatuan yang lama kami bernaung Persatuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM),Persatuan Perubatan dan Kerajaan Malaysia serta Kerajaan Negeri Selangor yang akan mebiyayai penerbangan pulang ke mesir kembali..

tentera udara..

lapangan terbang Mesir yang lama

Ya Allah ,ampunkan kami...

Solat itu tiang agama....seandainya kalo kita tak solat...bagaimana?
Diantara soalan kubur pon tanya pasal solat...
Nak membezakan antara muslim dan kafir pon dengan solat....
Solat jugalah yang banyak mengajar kita dari segi kepimpinan (imam = pemimpin agama yang wajib kita taat ketika dalam solat)begitu juga dalam kehidupan seharian..

Jadi kalo anak dibawah tidak sempurna..tapi beliau bersungguh-sungguh beribadah pada tuhannya..apakah bezanya dengan kita....(peringatan untuk diri sendiri dan rakan-rakan sekalian)

masih ada masa untuk bertaubat...
Allah menerima taubar sekalian hambanya kecuali syirik (menyekutukan Allah dengan mahkluk lain)

Al-Quran tidak terbakar dalam kebakaran kereta

Maha suci Allah yang memerintahkan apa yang ada dilangit dan dibumi..
kisah ini dah lama disiarkan diblog-blog lain...namun untuk perkongsian bersama..ia perlu disiarkan kembali..

Sebelum ini kita dah dengar dengan masjid tak hancur dilanda tsunami dan lain-lain..kali ini Al Quran yang Allah pelihara menunjukkan bahawasanya dia berkuasa atas sesuatu..

Seperti yang pernah dikisahkan dalam kisah nabi Ibrahim yang dihukum oleh kaumnya dengan dibakar di atas api..namun dengan kuasa Allah api itu menjadi sejuk sesejuknya dan nabi Ibrahim alaihisalam terselamat dari api tersebut.

jom lihat gambar dibawah

Iluminiti bunuh Michael Jackson

Michael Jackson (MJ) adalah seorang manusia yang sangat penyayang. Banyak hartanya yang telah dihabiskan dalam membantu dan menyokong gerakan-gerakan amal seperti Afrika Amerika, mangsa AIDS, mangsa dera kanak-kanak dan bermacam-macam lagi.

Walaupun dah berbuat pelbagai kebaikan, MJ masih gagal mencari ketenangan hati. Dia cumalah seorang budak yang terperangkap di dalam badan seorang lelaki. Impiannya adalah untuk menjadi budak kecil selama-lamanya. Impian ini ditambah pula dengan sejarahnya didera semasa kecil menyebabkan dia membina Neverland, tempat untuk seluruh kanak-kanak di dunia bermain dan gembira di situ.

Namun MJ telah membuat satu keputusan yang bakal memberikan

Binatang Di'CUTE'kan dijalanan

Oh manusia...
Dahulu..Zaman Rasullulah , ada seorang sahabat nabi sangat sayangkan anak kucing..sehingga digelarkkan Abu Hurairah disebabkan cintanya kepada makhluk itu...
Dahulu juga..dimalaysia .kalo nak dibezakan antara muslim dan agama lain..bezanya binatang belaan yang dibela dirumah..samaada anjing atau kucing..
tapi sekarang menjadi trend orang barat..jangan kata kucing dan anjing...sehinggakan khinzier pon diorang sebat...kenapa binatang yang haram di'CUTE'kan dijalanan
jom tengok gambar dibawah


dan lagi dibawah...

Budak umur 2 tahun hisap rokok

apa nak jadi dengan dunia kini..anak adalah anugerah Allah yang terbaik buat pasangan yang sudah berkahwin..namun bagaimana ibubapa mencorakkannya?
pepatah arab sering mengatakan "menghindari lebih baik dari mengubati"
jadi bagaimana jangkahayat kanak2 yang tak akhil baligh ni..mesti banyak penyakit yang dah datang...tgk laa gambar kanak2 ni..

Keindahan Ciptaan Pencipta...Allahu akbar

hebatnya ciptaan Allah yang menciptakan alam , binatang tumbuhan dan segala isinya
pernah tak kita terfikir..seandainya kita mahukan ikan...kita kena tangkap bukan?cuba kita bandingkan dengan udara...seandainya Allah menyuruh hambanya menangkap udara...nescaya kita tak mampu dengan kuasa , anugerah dan nikmatNya yang yang meluas..

Sebab itu dalam Al-quran dalam ayat Bismillahirrahmanirrahim (dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha penyayang) membuatkan kita sentiasa mengingatkan betapa besarnya rahmat Allah keatas kita..jadi apa peranan kita?

Jom lihat salah satu kebesaran Allah dimuka bumi ni

Habis madu sepah dibuang...

peribahasa yang mungkin terkena dengan perbuatan mereka ni..apabila manusia taktau nak buat apa..kekretifan menjadikan salah satu hobi yang pelik dimata umat islam..ni kalo kita tersandar compem kena gelak dengan kawan yang lain..
berikut adalah gambar seterusnya

Pendaftaran pulang ke Mesir
















<--klik disini--->

Kaabah adalah pusat bumi

isu hangat

Neil Amstrong telah membuktikan bahwa kota Mekah adalah pusat dari planet Bumi. Fakta ini telah di diteliti melalui sebuah penelitian Ilmiah. Ketika Neil Amstrong untuk pertama kalinya melakukan perjalanan ke luar angkasa dan mengambil gambar planet Bumi, dia berkata : “Planet Bumi ternyata tergantung di area yang sangat gelap, siapa yang menggantungnya ?.”

isu hangat

Para astronot telah menemukan bahwa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi, secara rasminya mereka mengumumkannya di Internet, tetapi sayangnya 21 hari kemudian website tersebut ghaib yang

Gereja terbesar dibina di BUKIT JALIL?

24 February 2011
terkejut aku bila dpt tau dari member aku yg ade sebuah gereja yg terbesar di asia akan di bina di bukit jalil..mula2 aku x percaya pon...tp lepas aku selidik n kaji..huhuhu..rupa-rupanya mmg betul dakwaan member aku tu..masyaALLAH...lebih mengejutkan aku..gereja terbabit mengandungi unsur2 freemason...maybe kebetulan atau sebagainyer...aku pon x tau...tp ape yg penting...bila da siap kita tgk..sape yg RASMI kan gereja ni nanti.
gereja yg akan menjadi gereja terbesar di asia ini diberi nama CCC atau Calvary Convention Centre akan siap dibina bersebelahan Bukit Jalil Golf & Country Club berhadapan Anjung Hijau Kondominium.

kos untuk membina gereja ini ialah RM100 juta tidak termasuk kos tanah RM35 juta.gereja 6 tingkat dan tercanggih di dunia ini dalam proses untuk menyiapkanyer sekarang.untuk maklumat lanjut ttg gereja ini rujuk laman web gereja ini http://www.calvary.org.my/CCC/ccc_intro.html dan http://www.calvary.org.my/

Dengan kapasiti auditoriumnya yang mampu memuatkan 5

LIBYA dan AMMAR GADDAFI

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kepada Stesen TV Al-Jazeera Dr. Yusuf Al-Qaradawi mewajibkan agar Gaddafi dibunuh dan ianya adalah jihad. Fatwa terbaru beliau ini dikeluarkan rentetan daripada laporan yang menyatakan bahawa Gaddafi melancarkan serangan dengan menggunakan jet pejuang untuk untuk mengebom mereka yang terlibat dalam demontrasi yang berterusan di Libya sekarang.


Syeikh al-Qaradawi berkata: وقال القرضاوي " أصدر الآن فتوى بقتل القذافي. أي ضابط أو جندي أو أي شخص يتمكن من أن يطلق عليه رصاصة فليفعل، ليريح الليبيين والأمة من شر هذا الرجل المجنون وظلمه". وأضاف "لا يجوز لأي ضابط أن يطيع هذا الرجل في المعصية والظلم والبغي على العباد".
maksudnya :
"Aku mengeluarkan fatwa sekarang supaya Gaddafi dibunuh ! Barangsiapa samada pegawai tentera, atau tentera biasa atau mana-mana individu yang mempunyai peluang untuk membunuhnya .. maka janganlah teragak-agak untuk membunuhnya! ianya adalah semata-mata untuk menyelamatkan rakyat Libya daripada kejahatan dan kezaliman lelaki yang gila ini! "...beliau seterusnya menambah " Haram kepada pegawai dan askar biasa untuk mentaati lelaki ini (Gaddafi) dalam perkara yang maksiat, kezaliman dan kerakusan terhadap

Garpu yang kreatif


garpu lawan pedang

garfu main

Jom buat kereta sendiri

akibat daripada kempunan utk memiliki sebuah kereta lamborghini, seorang lelaki dari china iaitu Chen Jinmiao telah mereka dan mencipta sebuah kereta lamborghini miliknya sendiri..huhuhu..sungguh kreatif lelaki ini..masa yg diambil untuk menyiapkan lamborghini versi china ini ialah lebih kurang setahun dan semua alat2 untuk menyiapkan kereta ini adalah dari

duit oh duit









ada lagi

Khasiat Budu terbongkar!!

Sumber dari: Wikipedia

Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.

Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu didapati

Berminat?


Banyaknya enjin motor ni.. Duit abis buat hantar servis jer..

Motor limosin kot?!

Hoho.. Memang klasik and kewl motor ni! Sesuai di bawa pusing taman rumah..macam beca plak

ni motor atau roket?

Kelebihan mereka yang menunggang motor begini ialah ketiak mereka takkan berair. Angin yang berlalu akan sentiasa memastikan ia kering lagi suci. hehe
kredit

Kronologi kematangan Dunia Arab

Revolusi Tunisia memainkan peranan penting dalam menegakkan keadilan terhadap rakyat.sehinggakan mereka percaya dengan kekuatan mereka mampu menjatuhkan rejim Ben Ali yang banyak menindas rakyat,membolot harta negara dan lain-lain.

Dengan takdir Allah, rejim ini tumbang dan Presidennya serta keluarganya lari ke negara arab saudi untuk perlindungan.Kenapa beliau memilih arab saudi?tidak memilih negara eropah atau amerika?apakah ini salah satu taktik untuk melepaskan diri atau tidak dikenakan

Hukuman maut dahulu kala dan sekarang

23 February 2011

Hukuman-hukuman mati bukan semua diambil oleh negara-negara,cuma negara-negara tertentu saja yang mengambil hukuman maut ini untuk kesesuaian budaya dan undang-undang negara mereka. Hukuman ini dijatuhkan bagi mereka yang telah disabit kesalahan yang serius/berat seperti membunuh,berzina,pembelot ne

Justin bieber ditembak?

Penyanyi yang tidak asing lagi dan terkenal dengan lagunya “Baby”,Justin Bieber,dipercayai telah ditembak oleh sepasukan anggota penyiasatan jenayah.Kejadian ini berlaku setelah Justin dipercayai menembak seorang pegawai polis.

Tapi korang jangan risau,kejadian ini hanyalah dalam sebuah siri CSI (Crime Scene Investigation) jer…Takkan la penyanyi yang masih remaja tu nak buat salah sampai kene tembak maca

Berita baik buat pelajar Selangor Mesir!!

Bila kubur macam Rumah Banglo

kubur seselesa mana pon tetap namanya kubur...kalo dah macam ni...lepas balik je mau ramai yang datang balik untuk curi perabot yang dah diletak

sebab tu dalam islam pakai kain kapan jer..putih lagi bersih..moga2 amalan kita diterima Allah

Kat mana ni?

gambar hujung dunia


Pages

Follow Us

pmram PMRAM Hewi PMRAM MyMaqaz umi Pahang Perak Johor Terengganu Melaka Pulau Pinang Dumyat Mansourah Damanhur eKPKM Kedah Medic Permaya
v>

Laman Web IPTA Dan IPTS Di Malaysia

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket